Jubileumskonsert med musikalsk spennvidde

Nesodden sangkor feiret sine første 50 år med en storslagen konsert i Skoklefallsalen søndag 25. oktober. Det ble en festkveld for kor med orkester og et begeistret publikum. Dirigent for kvelden var Karolina Wisniewska.

Foto: Sissel M. Rasmussen

Nesodden Sangkor ble nærmest stiftet ved en tilfeldighet i 1965. Året før hadde et kor, som ble samlet for anledningen, sunget under åpningen av det nye Samfunnshuset. Året etter ble Nesodden Sangkor formelt stiftet. Koret har gått gjennom mange ulike faser. Medlemstallet har variert fra 15 – 20 til over 50. Repertoaret har variert fra tre-stemte viser til store, klassiske verk med fullt orkesterfølge. Den eldste musikken koret har framført har vært over 1000 år gammel. Men koret har også framført moderne og modernistiske stykker som har utfordret forestillingene om hva korsang kan være.

Nesoddkoret_13_fotoSMR

Jubileumskonserten viste hvor koret står i dag og samtidig tok vi opp  igjen repertoar som er blitt fremført tidligere.  Vi åpnet med utdrag fra den storslåtte Carmina Burana og fortsatte med en a capella seksjon med tradisjonelle folketoner. Før en ny a capella seksjon med mer moderne arrangementer, fremførte vi  klassiskere som Slavekoret og Griegs Landkjenning. Konserten ble avsluttet  med orkesterfølge på utdrag fra Händels mektige Messias og Borodins Polovtsian Dances.

Nesoddkoret_16_Sissel M. Rasmussen_okt_2015Kveldens orkester var unge talentfulle musikere som er satt sammen i anledning korets jubileumskonsert.

Fiolin 1: Daniel Lazar og Emilia Wisniewska (National Malta Philharmonic Orchestra). Fiolin 2: Helge Aslaksen Ravna. Fiolin 3: Mari Halvorsen. Bratsj: Masa Zivkovic. Cello: Jan-Øyvind Sture og Marek Bienkunski. Fløyte: Kristin Hammerseth. Klarinett: Aksel Hovdar. Obo: Jan Eivind Aspen. Horn: Ulrik Ravn. Fagott: Didrik Åsnes. Trompet: Tone Fossum. Perkusjon: Johanne Byhring. Kontrabass: Jon Åsnes. Piano/harpe og akk.: Julie Yuqing Ye. Perkusjon: Davis Cariano Time og Jon Ole Flø.

Dirigent_3_fotoSMR
Vår dirigent Karolina Wisniewska skal ha all ære for å lose koret gjennom et travelt innøvingsår for dette krevende programmet. For så å sy sammen det hele med orkester – en svenneprøve hun sier hun aldri vil glemme. En ung publikummer beskrev hennes rolle helt utmerket: «Se – hun tegner musikken!».

Korsang_7_fotoSMR

Det var en lykkelig gjeng som mottok stående applaus fra en fullstappet Skoklefallsal. Vi gleder oss til de neste 50 år!

Programmet for kvelden:

Carmina Burana. Carmina Burana består av ca 320 sanger som ble samlet inn på 1200-tallet og ble berømt da den tyske komponisten Carl Orff satte musikk til et utvalg av tekstene. Nesodden Sangkor satte opp det komplette verket i 2009 og vi er glade for å kunne gi dere noen smakebiter.  O Fortuna,  Fortuna plango vulnera, Veris leta facies og  Ecce gratum.

Solist_fotoSMRBruremarsj. Denne tradisjonelle brudemarsjen er fra Valsøyfjord/Aure. Henning Sommerro og Grete Pedersen står bak dette nydelige arrangementet. Solist var Sidsel Hedemann Amdam.

 

Så skimrande var aldrig havet. Vår alles Evert Taube ga oss sangskatter som vil leve i mange generasjoner. Så skimrande var aldrig havet er en udødelig perle som her er arrangert av Anders Edenroth – tenor i den svenske a capella gruppen The Real Group og opphavsmann til mange av gruppens arrangementer og egenkomponerte musikk.

Gjendines bådnlåt. Musikken er et tradisjonelt stykke etter Gjendine Slålien. Gjendine Slålien var den norske seterjenta som ga Edvard Grieg viktige impulser fra norsk folkemusikk. Etter sigende skal denne vuggesangen blitt skrevet ned av Grieg med en kurygg som underlag. Arrangementet vi fremførte er ved Gunnar Eriksson og teksten er ved Per Mathisson Offvid.

Slipsteinsvæilsen. Slipsteinsvæilsen ble skrevet av Alf Prøysen til musikalen “Hu Dagmar” som ble oppført i Frognerparken i 1965. Musikken er ved Bjarne Amdahl og arrangementet av Martin Eikeseth Koren.Tettere_fotoSMR

Trolldans. Bjørn Kruse er et av våre store multitalenter som maler, musiker, produsent og arrangør. Han har arrangert en rekke norske folkesanger for blandet kor, og Trolldans er et av de stykkene vi liker best.

Finaste jenta. Finaste jenta av Johan Kvandal op. 48 nr. 2. Kvandal var aktiv som komponist, organist og musikk-kritiker. Hans komposisjoner omfatter verk for alle typer ensembler – fra soloinstrumenter til store orkestere. Finaste jenta er en folketone fra Telemark som Kvandal har arrangert for blandet kor.

Tettere_1_fotoSMR
Landkjenning. 
Edvard Griegs Landkjenning har vi tatt med ikke bare av musikalske grunner. Sangen ble fremført under åpningen av Nesodden Samfunnshus 26. september 1964. Av sangere som skulle danne Nesodden Sangkor året etter. Så vi hyllet våre stiftere – og selvsagt også komponist og tekstforfatter (Grieg & Bjørnson).

Slavekoret. Guiseppe Verdi´s Va, pensiero – eller Slavekoret på norsk – er en klassiker for kor og orkester. Slavekoret er fra operaen Nabucco der handlingen foregår i Jerusalem og Babylon år 586 f.Kr. Operaen ble uroppført på La Scala i Milano i 1842.

Pseudo-Yoik. Jaako Mäntyjärvi (f. 1963) skrev Pseudo-Yoik i 1994. Teksten er meningsløs og har kun som oppgave å gi form til musikken (om du ikke forstår det som synges). Pseudo-Yoik er blitt fremført av en rekke kor over hele verden.

Nesoddkoret_30_fotoSMR

Blå kveill. Blå Kveill er tittelsporet på Tove Karoline Knutsens utgivelse fra 1980 og sangen nådde nye generasjoner med Moddis versjon fra i fjor. Teksten er ved Arvid Hansen og vår versjon er arrangert av Ola Graff.

O gloriosa Domina. Mikolaj Zielenski (f. 1550) var en polsk komponist, organist og kapellmester. O gloriosa domina har vært er et krevende stykke for koret – der alle stemmegrupper har sin uavhengige melodi. Vi gledet oss til å fremføre dette stykket.

Abba medley. Arrangement Nicolai Riise. Syng gjerne med! Musikken er ved Michael d´ Abo, tekst Tony McCauley og arrangementet er begått av Sean Conor Anderson.

HeleKoret30_fotoSMR
Bohemian Rhapsody. 
Freddy Mercury og Queens Bohemian Rapsody ble spilt inn i 1975. Innspillingen ble verdensberømt med sine 180 separate overdubbinger. Vi hadde heldigvis litt flere stemmer enn Queen hadde å spille på. Arrangementet er ved Ned Bennett.

Messiah (Georg Frideric Händel). Vi hadde valgt ut 3 satser fra dette verket:  For unto us a child is born,  Glory to God og Hallelujah.

Polovtsian dances. Alexander Borodin (1833 -87) var en russisk komponist, lege og kjemiker. Polovtsian dances er fra hans ufullendte opera Prince Igor.

Program Nesodden Sangkors jubileumskonsert oktober 2015

Program Nesodden Sangkors jubileumskonsert oktober 2015